Het is alweer even geleden dat we kerstkoekjes verkochten als eerste actie voor onze werkvakantie naar Servië. Na een tiental acties hadden we ons streefbedrag opgehaald en blijkt dat er zelfs ruimte is om extra dingen te gaan doen. Met dit in gedachten verlaten wij op donderdag 25 juli om 5.00 uur Goeree-Overflakkee en vertrekken we naar het vliegveld in Charleroi, België. Na een voorspoedige vlucht wachten Lotte, Femke en Els (die met ons mee gaat reizen) op ons op het vliegveld van Boedapest, waarna we per auto vertrekken naar Vrbas.

Aangekomen in het hostel hebben we kort de tijd om onze spullen uit te pakken en te eten. Tijdens het eten ontmoeten we Aleksandar, de lokale dominee die wij zouden helpen, en hij heeft al direct het plan om dezelfde avond boodschappen te doen voor de voedselpakketten. Zo gezegd, zo gedaan. Omstreeks 23.00 uur zijn we terug in het hostel en maken we ons op voor de nacht. Echter gaan een aantal van onze groep nog mee met Aleksandar om verse groenten te kopen op de markt in Novi Sad, die blijkbaar 24 uur per dag geopend is.

Als eerste op ons programma is het tweedaagse tienerkamp. Waar Aleksandar ons in de voorbereiding rekening liet houden met de leeftijd 11-14 jaar, bestaat op de vooravond het vermoeden dat deze groep wellicht toch aan het werk gaat zijn tijdens het kamp. Er zouden wel genoeg jongere kinderen zijn en uiteindelijk liep de leeftijd uiteen van 6 tot 15 jaar. Voor het tienerkamp hadden we een aantal workshops voorbereid, zoals schilderen, het maken van zeepjes en een paar makkelijke chemische experimenten. Tussen deze activiteiten door konden de meisjes wat met/in hun haar doen en de jongens een balletje trappen. De activiteiten vonden plaats bij het kamphuis waar de vorige werkvakantie aan gewerkt is. We hebben twee groepen van beide ongeveer 25 kinderen ontvangen. Leendert Jan en Emmy, die zich vrijdagavond bij ons gezelschap gevoegd hadden, gingen ook de tweede dag van het tienerkamp mee.

Op de zondag gaan we in groepjes uit elkaar: Els, Femke, Koen en Lotte bezochten dominee Lászlo in Subotica, Jaap, Jermo, Marijn en Timo gaan werken bij Mirko thuis en de rest gaat de voedselpakketten uitdelen. Aan het begin van de avond is de wekelijkse kerkdienst in de kerk van Aleksandar. In de dienst geeft Leendert Jan een preek, die vertaald wordt door Mirko. Als groep zingen wij een tweetal nummers.

Maandag beginnen we met het uitdelen van hygiënepakketten in Djurdjevo. De kinderen uit de Roma gemeenschap verzamelen zich in de een gebouwtje (waar normaal de kerkdienst wordt gehouden) voor het zingen van wat kinderliedjes een kort Bijbelverhaal. Na een werkopdrachtje leggen Jaap en Lotte uit wat er in het hygiënepakket zit en hoe dit gebruikt dient te worden. In de middag gaan we zwemmen in het zwembad in Vrdnik, wat ligt in het nationale park Fruska Gora. Het uitzicht vanaf de heuvels van dit park op Novi Sad is werkelijk waar prachtig!

De rest van de week zal er gewerkt worden aan de dagopvang voor gehandicapten in Vrbas en de huisgemeente in Ruski Krstur. In de dagopvang waren reeds nieuwe ramen, deuren en bijbehorende kozijnen geplaatst (vastgezet met purschuim) en hier moet de vensterbank nog van gemaakt worden. Dit wordt gedaan met cement en piepschuim platen. Deze platen werden vervolgens afgewerkt met een strakke stuclaag. Ook aan de buitenkant van het gebouw moest het een en ander gebeuren, er zaten namelijk hier en daar wat gaten in de muur. Ook deze worden opgevuld met cement en piepschuim.

Mirko gaat inmiddels, in tegenstelling tot vier jaar geleden, zelf voor in een aantal gemeenten, waaronder een huisgemeente in Riski Krstur. Echter is het in de winter erg koud om bijeen te komen en daarom zal de uitbouw van het huis geïsoleerd worden. Hiervoor waren grote houten platen en glaswol gekocht. Het lukte om het dak te isoleren en voor de muren hebben we de handige vrienden van Mirko kunnen inhuren.

Vrijdagavond 2 augustus is de laatste avond van onze reis. Op deze avond sluiten we de reis gezamenlijk af samen met Aleksandar, Mirko, Dragan en hun familieleden. We hebben hen meegenomen naar een restaurant in het fort van Novi Sad. Hier hebben we, op aanraden van Aleksandar, een aantal traditioneel Servische gerechten besteld en dit was om je vingers bij af te likken. De avond werd afgesloten met een concert van Hanne de Vries, die een reis maakte door het Roemenië en Servië en toevallig die avond optrad in Novi Sad. Op zaterdag vertrokken we even na het ontbijt en na een autorit met oponthoud (door sleutels en telefoons die kwijt waren) kwamen we aan bij de grens tussen Servië en Hongarije. Hier leek geen einde aan te komen, maar na zo’n drie uur wachten waren we dan toch eindelijk weer de in de Europese Unie. We landden om 23.00 uur op Charleroi, klaar om opnieuw kennis te maken met ons eigen bedje thuis.

Een periode die voor sommige bijna een jaar duurde, is nu op haar einde. De laatste financiële dingetjes worden afgerond en we zullen binnenkort nog een reünie plannen zodat we gezamenlijk kunnen terugblikken op onze reis. We ervaren het als een groot voorrecht om deze reis te kunnen maken met support van deze gemeente, die erg bij ons betrokken is. Gedurende de reis hebben bijna 40 personen zich geabonneerd op onze nieuwsbrief en we ontvingen veel hartverwarmende en motiverende berichten via Facebook. Maar ook al voor de reis was er veel interesse in onze acties, wat uiteindelijk resulteerde in een erg mooi bedrag om projecten te doen. Wij willen hier dan ook alle gemeenteleden die ons steunden of interesse getoond hebben hartelijk bedanken!